reede, 20. november 2009

Lugesin

läbi ühe Osho pehmekaanelise ja samal ajal ka Vladimir Wiedemanni "Maagide Kooli".
Kahtlaselt paljud tuttavad on Oshot lugenud. Mis põhiline, Oshot loeb üks tuttav mees, kes on Väga Tark. Vähemalt ta ise arvab nii... Igaljuhul, pilt Väga Targast mehest, tark pilk Osho teosesse süüvinud,kiusas mind järgijätmata ja ma lihtsalt pidin järele uurima, mis seal nii tarka on.
Kuigi mul on (kindlasti ebaõiglane) eelarvamus pehmekaaneliste eneseabiõpikute vastu, mida saab Maximat ja Selverit külastades pesupulbri ja jahutatud kana vahele korvi libistada, on Osho ikkagi Osho ja nii ta läks...
Esimesel lugemisel tundus see mingi ogara vanamehe targutamine. Kes pealegi kasutab idamaist ülevoolavat väljendusviisi, mis häirivalt seguneb ameerikaliku bravuuriga
...aga oletagem, et see on tõlke viga.
Teisel lugemisel tundus Osho hämmastavalt tabav, väga terane ja tark ning isegi see veider väljendusviis (Osho nimelt ei kirjutanud raamatuid, need on tema kõnede ja esinemiste transkriptsioonid) muutus sümpaatseks.
Osho mõtted pole küll midagi uut ja erilist, sama on kirjas ka nt. piiblis ja mujalgi ning selliseid jutte on rääkinud teisedki Väga Targad mehed, Rousseau näiteks.
Kshjuks on kõik need imeilusad õpetused vabadusest, armastusest, uuest maailmast ja uuest inimesest ilusad ainult paberil. Päriselus tekib nende imeilusate ideede elluviimisel enamasti Väga Suur Jama ja miljoneid inimelusid neelav hakklihamasin. Kristlus ja kommunism on kaks kõige käepärasemat näidet imeilusate teooriate praktikas elluviimise kohta.
Aga üksikisiku tasandil võib Osho lugemisest isegi kasu olla. Osho räägib nii võluvalt iseendale vastu, et vähemalt tõdede paljususe idee paistab talle tuttav olema. Samuti libiseb ta nii veetlevalt üle olulistest küsimustest, mis tema mõttega parajasti ei päris hästi ei sobi. Ühesõnaga, Osho on nagu Piibel või Marxi Kapital -sellega annab põhjendada ükskõik mida.
Maagide Kool on tõeliselt lõbus lugemine. Keegi naljatilk raamatukogus oli selle dokumentaalse ilukirjandusteose asetanud teatmekirjanduse saali psühholoogia (või hariduse?) riiulile. Väga ülevõlli mälestused 70-80 aastate hipielust Tallinnas ja mujal. Tõsi küll, viimane kolmandik raamatus kirjeldab peamiselt sõnnikut ja joominguid ning on terviku külge poogitud ilmselt raamatu mahu suurendamiseks. Kui Wiedemann tarvitas kasvõi veerandiku kõigist neist ainetest, mida ta enda jutu järgi manustas, siis peab tal küll raudne tervis olema, sest ta on tänaseni elus ja terve.
Päris huvitav on veel see, et ehkki tegevus toimub Eestis, on tegelaste hulgas kõigest paar põhirahvuse esindajat, ülejäänud... lugege parem ise. Kui huumorimeelt jagub : )

8 kommentaari:

kaaren ütles ...

Hr Osho raamatud on avaldanud mulle samasugust tohutut mõju, nagu teisedki paarkend usundi- ning eneseabiraamatut - nimelt aidanud mul veenduda oma funxionalses lugemisosqses ning raamatut sulgedes tunda ähmast rahutust, sest midagi Tõeliselt Vägesid liigutavat ning Tervete Teiste Rahvaste Verd Valama sundivat ei olnud neist aga võtta... seega, tegu polegi muu q exootilise taadiga, kes paqb inimestele ohutut meelelahutust, umbes nagu Mata Hari. Hea, q sa pärast taolise raamatu lugemist tunned ennast veidigi lõbustatuna, mitte aga kahecust raisatud aja pärast, mida aga võib kogeda sulgedes rsaamatut sellest, Qidas Meest Enda Juures Hoida või Kiiresti Edukax Ärinaisex vmi.
Jagan kynismi, ning enamgi veel.
Järgneb udune mõttekäik sellest, et kas usundite sedamoodi tõlgendamine peax yldse lubatud olema või on see tõeliselt lubamatu usukaanonite rikqmine:P?

Lendav ütles ...

Osho on omamoodi armas. Ja võrreldes näiteks Nekrassoviga väga leebe, isegi tagasihoidlik. Luule Viilmagi on selle kõrval pealetükkiv.

Mulle meeldivad Osho ideed aususet, mis sest, et need kohati utoopiasse kalduvad. Me sipleme pidevates rollimängudes ja ei anna õieti endalegi aru, mida me tahame, kes oleme. Vale väsitab, tüütab ja teeb tuhmiks. Aga see on ainult minu arvamus.

Iga raamat annab midagi. Kasvõi teadmise, et sa seda enam iial kätte ei võta.

Sol ütles ...

Mulle tundub just Nekrassov leebema taadina kui Osho, aga see on muidugi subjektiivne. Oshol on muidki häid ideid peale aususeteema, ja nii armas, kuidas ta ise oma ideedele vastu vaidleb.
Aga jah, kõiki neid raamatuid peaks mõttega lugema, mitte kriitikavabalt neelama.

Lendav ütles ...

See teebki Osho pehmeks, et ta iseendale vastu vaidleb. Aga Nekrassovi "mees ja naine" või mis selle raamatu nimi oligi, ei sisalda silmaganähtavaid vastuolusid ja mul oli seda raske lugeda. Ei lugenudki kõike, kuidagi liiga dogmaatiline tundus minu jaoks. Mees on selline ja naine on selline ja asjalood on nii. Kui on teisiti, on HALB. Asjad võivad ju teisiti olla, aga tegelikult peaks kõik ikka nii olema, nagu mina ütlen. Kõlab, nagu mu kadunud isa.

Osho on vähemalt kelmikas. Ja oma vastuoludega mõnusalt zen, kui seda vaja peaks olema. Ta esitab oma vastuolulist nägemust ja samas ei jäta väikse ääremärkusena mainimata, et tegelikult on kõigest ükskõik. Eks oleneb muidugi ka raamatust, mille sa kätte said.

Morgie ütles ...

vastandina pr Pärnale on minul aegajalt tahtmine igavaid raamatuid valge korrektoriga kaunistada, siiski jätan selle tegemata, sest ema õpetas, et raamatuid ei tohi rikkuda.
Osho on mu jaoks igav. Andke andeks. :)
Liiga soft vist.
Mina armastan raamatut nimega "Psühholoogia gümnaasiumile" Sealt saab ka hästi palju vastuseid.

Sol ütles ...

Igaühele oma : ) Aga Maagide Kooli võib ikka vahelduseks soovitada.

Anonüümne ütles ...

Aga "Rõuge kihelkond. Kohapärimused"? Millised erutavad kääpa-, muistise-, syndmusepärimused koos erutava teadmisega, et just SIIN (no Rõuges siis) on muisced, erilise paueriga inimesed elanud ammuqstunud viisidel, matnud lähedasi, valanud oma verd (põnevalt, erutavalt õudsatel viisidel)!
Karuaabic ei ole ka paha raamat.
Proovisin lugeda M.laari Eestlasi II MS-s, aga nood verevalamise-, nälja-, inimeste nagu loomade karjatamise & lihakehadex tegemise lood olid minu jaox liiga värsked, fantaasia tõi esivanemate, sh meie põlvkonna vanemate-vanavanemate hädad liiga peenelt silmade ette...
oshol ei ole midagi nii põnevat st erutavalt verist vastu panna.:P
Trv, K

Sol ütles ...

Neid mõlemaid raamatuid ma olen juba lugenud, aitäh soovitamast.
Mõlemad on, ütleme et väga sihtgrupile suunatud.