teisipäev, 25. november 2008

Crash lasteaias ehk tõeline ökopiparkook

toimub masendava regulaarsusega iga natukese aja tagant.
Ma ei tea, mida halba MINA oma eelmises elus tegin, aga minu praeguse elu mõlema lapse lasteaiad tekitavad mulle pidevaid psühhotraumasid.

Ja kuidas ma unistasin sellest ilusast ajast, kui mu lapsed hakkavad lasteaias käima, triigitud kleidikesed seljas ja kuidas ma siis hommikuti patsikesi punun...ehh! Ja kõik need lasteaiapeod, laulud ja salmid ning korpulentsed emalikud lasteaiatädid.
Reaalsus on see, et ma tõusen iga jumala hommik kell 6 ja teen TT-le valmis kõik 4 lasteaiarooga. Et need oleks gluteeni-ja kaseiinivabad. Seega ei mingeid patse, hea, kui kell 9 lasteaeda jõuame.

TT lasteaia juhataja peale esitasin siis lõpuks, peale 2-aastast sõda kaebuse õiguskantslerile. Pmst on hr. Teder meie asja juba ära menetlenud ja ma peaksin varsti, peale kõiki neid vestlusi, ümarlaudu, ulgumist ja hammaste kiristamist, vastuse ka saama. Ent karta on, et selle ussi mürgihambaid ei murra isegi õiguskantsler.

Pireti lasteaia juhataja, saades kuulda, et Pireti vanem õde on autist, esines avaldusega, et Piret on vaimselt alaarenenud.

Lähemalt kirjeldustesse laskumata, ma usun, et see juhataja kahetseb elu lõpuni oma sõnu. Ning peale pikki arutlusi, ümarlaudu ja lepitusi selgus, et tegelikult on süüdi hoopis Pireti isa, kes oli juhatajat sügavalt solvanud. Nimelt ei pidanud hr. Kiis vajalikuks lasteaias Tere ja Head Aega ütelda. Pedagoogid kui kõige teremaiam inimtõug üldse läksid sellise asja peale muidugi hüsteeriasse.

Väike ülevaade ühe neljapäeva sündmustest.
Kell 17 õhtul pidin kohtuma TT lasteaia juhatajaga, et vestelda lasteaia tugiisiku teenusest. Selleks lahkusin ma töölt omavoliliselt juba kell 16, et tuua teisest lasteaiast ära Piret ja kõndida temaga jalgsi tagasi TT lasteaeda.
Samamoodi tegi tööluusi hr. Kiis, kes võttis lasteaiast TT, et viia ta poole viieks hambaarsti juurde.
Kell 17.15 väljus oma kabinetist pr. Ustav, juhataja, kes kätega peast kinni hoides teatas traagilisel häälel, et tema süda puperdab ja ta läheb ära koju. Ei, ta ei räägi minuga praegu.

Nojah. Kõndisime Piretiga tagasi Pireti lasteaeda, kus kell 18 pidi algama emade koosolek alapealkirjaga "Südamelt ära". Ilma lasteta. Et aga Kiis läks näituse avamisele, olid kohal kõik 18 ema ja pealeselle veel Piret ja TT.

Ruum oli väga ilus, laud kaetud lõhnaküünalde ja värskete kookidega.
Piret pissis hakatuseks laua alla. Teised emad katsid lauda, mina kuivatasin põrandat.
Seejärel läksid mu kullatükid õnneks vaikselt mängima ja emadel algas lõputu jutt jõuludest, kingitustest, advendiringist, kommidest või õigemini nende kahjulikkusest, villaheide päkapikkudest ja ökopiparkoogitaignast...
See kõik oli isegi huvitav, ent ma olin arvestanud ainult tunni kestva koosolekuga. Kas tõesti olen ma rühmas ainuke ema, kes käib tööl ja tahaks õhtul olla kodus???
Kella 19. 30 paiku oli Piret, tüdinedes koogitükkide laua alla pudistamisest, roninud diivanile, sealt diivani seljatoele, sealt aknalauale ja sealt... saanud kätte 2-liitrise kastekannu, tühjendas selle rõõmsa vulinaga diivani peale.
Teised emad rääkisid, nagu ma korkpõrandat, diivanit ja diivanikatteid kuivatades poole kõrvaga kuulsin, ikka veel kommidest, villaheide päkapikkudest ja ökopiparkoogitaignast. Ehkki kell oli juba 20.00
Nunuh. Istusin ja üritasin koosolekusse süveneda. Täitsa hakkas juba ökopiparkoogi tunne tulema, kui ülejäänud 17 ema vakatasid ja minu lapsi jõllitama jäid...
TT oli roninud märjale diivanile, seejärel diivani taga märjad riided seljast kiskunud ja hüples nüüd porgandpaljana keset ruumi, kilgates rõõmsalt: "Aga mina olen paljas!!! Emme, püüa mind!!!"
Ja mis mul muud üle jäi. TT puges kiirelt ühe voodi alla, jätkates oma hüüdeid: "Ma olen paljas, püüdke mind!!!"
Koosolek läks edasi ja küllap on ökopiparkoogid ning villaheide päkapikud isegi huvitavad, kasulikud ja vajalikud... eee, kellele???
Mina igatahes tundsin, et nüüd aitab. Pean oma 2 röövlit OTSEKOHE koju viima, või muidu... oh neetud ökopiparkoogitainas!!!

11 kommentaari:

Merle ütles ...

No see on ju isegi humoorikas, kuidas te ökopiparkoogi ja villaheide juttu ajasite :) Ehkki jah, lapsevanemana sellises olukorras ilmselt humoorikas olla ei ole :) Ning nagu ma Sulle ütlesin - ega waldorflapsevanema elu pole meelakkumine, vaid üks pidev osalus ja meisterdus ja küpsetus ja ... Mis, kui jätta tüütuse aspekt kõrvale, on ju isegi et tore.
Aga prouaste lasteaedade juhatajatega ei ole Sul kuidagi vedanud, kahjuks.

kaaren ütles ...

Esimene kord on noor pr. ema alati viisakas, aga teine kord on ta juba kogenum & ytleb viisakalt: Andke andex, aga mul on kodus veeavarii vms, pean lahkuma teie meeldivast selskonnast. Qsjuures kohalolijad PEAVAD aru saama, et tegelt 8eldi: Kes j6uab seda beibemula qlata. Qtahes 8koloogiline piparkoogitainas vm nucakas ei paranda autot, maxa maxe ega t2ida maja soojusega. Villaheie aga on s6na oceses m6ttes luxusk2sit88toode, mida pole Sulle kellelgi 6igust p2he m22rida. Julgust sygavalt autistlike lasteaiat88tajatega suhtlemisel!

Aurora ütles ...

Misasi on villaheide?

Lendav ütles ...

Villaheie on õhuline villakangas (või õhuline lõng), mida kasutatakse viltimiseks. Korralikult kokkukeeratud lõngast on viltida peaaegu võimatu, sellepärast toodavad villavabrikud ka sellist materjali. Villavahetuspunktis (näiteks Tartu turul) saab sellega lähemalt tutvuda.
Aga mis puutub sellistesse koosolekutesse, siis... mina oleksin vist juba ammu poole pealt jalga lasknud... palunud enne viisakalt vastuvõetud otsustest mind järgmisel päeval teavitada. Mis liig see liig.

Morgie ütles ...

hm. meie lasteaias korraldati lastevanemate koosolek lasteaia lahtioleku ajal nii, et kõik rühma lapsed olid teise rühma ruumis samal ajal kenasti hoiul ja koosolek kestiski umbes tund aega. vaadake, keegi ei eeldanud, et koosolekust tohib osa võtta ainult ÜKS lapse vanematest ja et samal ajal on kõigil lastel kodus vanaema vms hoidja. aga noh, meil on ka kõigest labane munitsipaallasteaed, kus ökot eriti taga ei aeta. või kui aetakse, siis viisakalt ja lühidalt.

Morgie ütles ...

a kui sa kuidagi saaks, siis ma soovitaks sul mõlemale lapsele uus lasteaed otsida, selline kus nad koos saaksid käia ja kus juhataja oskaks vahet teha lapsel ja tema vanemal ja kummagi iseärasustel. sul tõesti ei ole vedanud... mina olen niisugust suhtumist ainult kaugelt näinud ja sellesse lasteaeda me ei läinud kah.

Sol ütles ...

Villaheide... on uus ökospordiala???
Vt. ka kettaheide, vasaraheide, villast viskama, varvast viskama jne.

Morgie ütles ...

ja meele heide on eestlaste rahvuslik talispordi ala nagu ka topsi tõstmine ja vasakule hüpped - nii üksik- kui meeskonnamängudena

Anonüümne ütles ...

Mina saan jätkuvalt aru, kui väsitav oli Lastehoiu Seltsiga asju ajada. Igalühel on pidevalt oma arvamus kõigist maailma asjadest.

Ja minu arvates vahetavad lasteaiad juhatajaid küll. Mis selle vihase naise nimi on?on aeg lahkuda proua, pedagoogika on Teid kibedaks teinud!
Kus lasteaias ta oligi.

Tead, maakoda või mis ta nimi oligi-ühinenud maakohad MTÜ otsib tegevjuhti.

Minu arvates sa võiksid ikka ise hoiu teha, jagad kellegagi koormust, lapsed on normaalslet hoitud ja toitumine on ka kontrolli all.
Ma vahepeal ka heitusin, aga tegelikult ma olen ikka väga rahul.
ja ma maksan ka kahe lapsepeale 3000 krooni, aga kui sa ise seal tööl oleksid, siis jääks eri kohtade vahel jooksmine ära.

min aitan vabalt nõu ja jõuga nüüd kui ma selle kõik ise läbi olen teinud.

muideks, me kolisime suurde korterisse jälle nüüd on jälle palju ruumi tormata- tulge külla!

Ilona

Anonüümne ütles ...

ma tean väga lahedat hoidjat ka, ke ssaab hakkama erivajadusega lastega. tee ise päevahoid!
Ilona
väike maailm on palju painduvam

Morgie ütles ...

kle kui sa oma ökopiparkookide vahelt aega saad, äkki kommendid seda: http://noiaelu.wordpress.com/2008/12/19/aita-last-vota-ta-ema-kaest-ara/