teisipäev, 23. november 2010

Lastega reisil

Üks mu sõber ütleb ikka, et ühe lapsega saab elada sisuliselt lastetut elu. Kui on kaks vanemat, saab ka kahe lapsega elada lastetut elu. Üks vanem võtab ühe lapse, teine teise ja palun väga, mine kuhu su täiskasvanusoovid sind kutsuvad. Alles siis, kui lapsi on 3 ja enam, algab lastega elu. Mina olen siin 2 lapsega üksi ja seepärast ei saa minna paljudesse kohtadesse, kuhu tahaks: düünidesse uitama, mägedesse matkama, ööklubidest rääkimata. See-eest tuleb aga käia kohtades, mida peetakse lõbusateks ja lastepärasteks. kohutavalt kallid. Lastepärased lõbustused turismiäri mõttes on lärmakad, maitselagedad ja kohutavalt kallid.Ühel päeval sõitsime mägedes asuvasse eriti kuulsasse loomaaeda nimega Palmitos Park. Peale seda oskan ma hinnata Tallinna loomaaeda, kus on umbes 20 x rohkem loomi, 20x odavam pilet ning rõhutatult kommertsipõlglikja teaduspõhine hoiak. Tallinna loomaaial ei ole ühtegi loomashowd, erinevalt siinsest, kus sai näha nii papagoide esinemist kui delfiinishowd, see-eest aga on nad suutnud tekitada maailma juurde nii palju davidi hirvi, et Mati Kaal ähvardas hakata karja otsast lõvidele söötma, kui osasid miilusid riigi kulul Pekingisse ei saadeta. Papagoide show oli tore, kuna oli lihtsalt ja vaimukalt üles ehitatud ja põhines tegelikult papagoitaltsutaja enda artistlikkusel ja esinemisoskusel. Linnud olid rohkem värviline lisand, ehkki mõned papagoid oskasid jalgrattaga sõita ja noka vahel asju tassida. Aga delfiinide show pani mind küll enda mõistuses kahtlema. See ei ole võimalik, mitte ühelegi täie aruga üle 12 aasta vanusele inimesele ei saa meeldida 30 minutit kõrvulukustavat diskotümakat plärisevatest kõlaritest, mille saatel delfiinid sabadel seisavad, väänlevad ja hüplevad ega tee midagi erilisemat kui üks keskmiselt intelligentne krants peale kuu aega kestnud dressuuri. Ometi vahtis tribüünitäis valgeid rikkaid lolle seda vaimustusega pealt, ma ise kaasa arvatud ja huilgas ning plaksutas iga järjekordse poploo algul, nagu näeksid nad pealt midagi enneolematut. Ma loodan, et see on tõsi, mida delfinoloogid enne showd rääkisid. Et tegelikult teenivad nad selle etenduse abil raha teadustegevuse jaoks, et delfiine uurida ja vaimupuudega lastele delfiiniteraapiat teha. Huvitav, miks delfiinide loomaaias pidamine nii kallis peaks olema? Hülged on samasugused mereloomad ja elavad väga hästi pisikeses basseinilombis ära. Trikke õpivad veel paremaid ja keerulisemaid kui delfiinid. Kuna täna oli viimane päev paradiisisaarel, siis käisime viimast korda düünides,selles osas, kuhu käruga pääseb ja nudistirannas. Olgu mis on, aga vähemalt vaade merele ja mägedele on seal imeilus.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

nn lastepärastesse atraxioonidesse puutuvas täiesti nõus.
a inimesed ei armastax neid, q neid e olex seda tegema dresseeritud. seda teeb sõnniqlehe, skyplussi & tv3 sarnane kerge infantiilne meelelahutusmeedia, seda teadd sa isegi...
ma pole iial tallinna loomaaias käinud, aga kõneldavasti on seal suviti imeline zoosystem maastiqst, elajatest & taimedest. sinna ei lähex myrama & "lõbustage-mind"-poosiga, vaid just asja, kohta ennast nautima. seda osqst peab lastele õpetama.
ehk olen vale sorti lapsevanem, aga mulle lihcalt ei meeldi huilates atraxioone mööda tormata, vaid asju uurida ning lastele seletada. see toidab hinge ning rõõmustab sydant, irw.
& dyynid on ägedad.
trv. k.

Sol ütles ...

Seee loomaaed oli kka väga ilus ja moodustas kauni terviku ümbritsevate mägedega ning, kuigi soojalt maalt võiks muud oodata, ei haisenud üldse, nagu loomaaiad tavaliselt kipuvad.
Mulle ka ei meeldi see tempo, millega lapsed peavad loomaaia läbi tormama, aega iga looma vaatamiseks on u. 10 sekundit.
Loomaaeda peaks minema kogu päevaks ja siis vaatamagi 3-4 looma. Koos selgitustega, süvenedes ja mõeldes.
Ehh, olen ikka radikaal!