neljapäev, 26. juuni 2008

Haldjalaps

Oli üks ilus hommik Marguse ema köögis ning jutt läks Tiia Triinu peale.

Kadri küsis: Miks ta koguaeg nii imelikult räägib? Laps räägib pikad jutud maha, aga ükski sõna pole arusaadav?
Mina: ta räägib haldjakeeles ju.
Marguse ema: Aga miks ta tundide viisi kätt lehvitab ning üles-alla hüppab?
Mina: nii teevad šamaanid ka. Ta käib mitme maailma vahet.

Kadri ja Viive naersid, aga nende naer oli kummastav ja kahtlev.
Kadri: Sa räägid nagu mõtleksid seda tõsiselt...
Mina: Ja ta on ebatavaliselt karvane nii väikese lapse kohta. Kogu keha on kaetud õrna ja heleda, aga väga tiheda krussis villaga. Ta ei ütle enda kohta kunagi "mina", ta ei vaata kunagi silma. Ta nagu mängib, et on laps. Aga ta räägib kogu aeg kellegagi, keda me ei näe.

Legendid ja muinasjutud kõigil Euroopa rahvastel, ka eestlastel, räägivad "vahetatud lastest". Alguses sünnib tavaline laps, aga äkki muutub ta kellekski hoopis teiseks. Räägib arusaamatut keelt, teiste inimestega suhelda ei taha. Näeb ja kuuleb kogu aeg midagi muud. Vaatab ennast justnagu kõrvalt kogu aeg.

Tiia Triin oli kolm ja pool aastat vana, kui see juhtus. Olime sel suvel maal, ühes vanas, poolmahajäetud talus. TT mängis teiste lastega, nagu ikka, aga käis ka väga palju omapead väljas.
Ühest hetkest hakkas ta kohutavalt liblikaid kartma. Ta ei julgenud enam õues käia, sest kartis liblikaid. Igal pool nägi liblikaid.
Kuu aja pärast oli ta hoopis teine laps. Enam ei rääkinud ega mänginud. Istus omaette, vaatas maha ja kopsis oksakesega vastu maad. Või siis kõndis ringiratast ja laulis. Teiste inimeste juttu nagu ei kuulnudki. Nii on see siiamaani.
Sügisel linnas läks tal ühest hetkest veel halvemaks. Tüdruk hakkas toas ka liblikaid kartma. Näitas käega seina peale ja karjus : emme, liblikas tuleb, must liblikas lendab silma!!! Seina peal aga polnud mitte midagi, tühi valge sein.
Õues hakkas ka niimoodi käega näitama ja karjuma. Ometi oli november ja ühtegi liblikat ei saanud õues olla.

Järgmisel suvel käisime korra uuesti selles talus. Marju korjamas. TT läks jalutama ja kui tagasi tuli, teatas vaikselt: Emme, üks liblikas tuli Tiia Triinu juurde. Kutsus endale külla.

4 kommentaari:

kaaren ütles ...

K6lab huvitavalt. Aga kogu loo juures on 1 huvitav punkt: nimelt ei saa mitte keegi 8elda, et see EI olnud niimoodi. Suhtuda tulex aga mitte - teadud vs rahvatarqs, vaid teadus KOOS rahvatarqsega. Sinu laps on ikkagi elusolend, mitte teadus-, haigus- vm objekt.

Kudzu ütles ...

Mulle meenub siinkohal raamat "Jonathan Strange ja Dr Norrell" vms, üks suhteliselt uus fantaasiaraamat. Ja see räägib ka haldjamaailma vahel pendeldavatest inimestest.

Anonüümne ütles ...

TT ei karda enam liblikaid ja kui tal vehkimiskepp käest ära võtta, siis suudab ta olla ka peaaegu adekvaatne. Olen ise teinud lapseeas täpselt samu asju ja tean, et niimoodi vehkides ja joostes viibib inimene oma fantaasiamaailmas.
Peamiselt teeb ming TT juures murelikuks kehv kõne. Mina tema vanuselt siiski rääkisin tõenäoliselt enam-vähem normaalselt, TT on kõne areng jäänud vähemalt aasta maha.

Kudzu ütles ...

Mulle tundub, et TT kõne on väga kiiresti edasi arenenud ja kuna ka adenoidid said opereeritud, siis seegi aitab kaasa kõne kiiremale arengule. Mina usun TT-sse, ja usun seda ka, et ühel ilusal päeval üllatab ta meid millegi toreda ja erakordsega.